Takkenwerk: de mooiste boom van Groningen

Het Maakfestival in Groningen was een groot succes en een bijzonder hoogtepunt was de onthulling van de leukste boom van de stad. Dit unieke kunstwerk, gecreëerd onder de naam Takkenwerk, leide tot veel enthousiaste reacties van bezoekers. Het project werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Groener Groningen, de gemeente Groningen en het Forum, en vond plaats op de Nieuwe Markt en in het Forum.

Het idee achter Takkenwerk was om buurtbewoners actief te betrekken bij het creëren van een kunstwerk van gerecycled materiaal. Een opdracht die ons op het lijf geschreven is! In de weken voorafgaand aan het festival werden acht knutselmiddagen georganiseerd in verschillende Forumbibliotheken. Tijdens deze sessies werkten deelnemers aan losse takkenstelsels, die samen werden gevoegd tot een indrukwekkende boom.

Hergebruik: materiaal met een verhaal

De boom bestaat voor 99% uit gerecycled materiaal, elk onderdeel met een eigen unieke geschiedenis. Zo komt het constructiehout van de stam van 125 jaar oude vloerbalken uit een boerderij bij Pieterburen. Grenen vloerdelen, meer dan 50 jaar oud, werden gesloopt uit een woning aan de Eyssoniusstraat. Het metalen onderstel deed ooit dienst als basis van een industriële wasmachine uit Tynaarlo. Ook resttextiel van Vanhulley en ingezameld plastic afval vonden hun plek in dit kunstwerk.

Creatieve energie

Het was inspirerend om te zien hoe enthousiast en creatief mensen aan de slag gingen met materialen die normaal gesproken als afval worden beschouwd. Het project liet zien dat er nog veel moois te maken is van gebruikte materialen, en hoe hergebruik kan leiden tot nieuwe, waardevolle creaties.

Een duurzame toekomst

Takkenwerk sluit perfect aan bij de duurzaamheidsdoelen van de gemeente Groningen, die streeft naar een afvalvrije toekomst in 2030. De gemeente lanceerde recentelijk de grondstoffencatalogus, een online overzicht van beschikbare afvalstromen voor creatieve en duurzame projecten. Dit initiatief ondersteunt makers, uitvinders en ondernemers bij het vinden van herbruikbare materialen voor hun werk.

De boom is voor bezoekers van het Forum de komende twee weken nog te bewonderen. Daarna gaat de boom mogelijk een nieuwe plek krijgen in het UMCG, Martini of in de Biotoop, dat is nog niet bekend. De boom, gemaakt van gerecycled materiaal en met een overvloed aan positieve energie, werd het symbool van het maakfestival.

Voor meer informatie over het Maakfestival en de grondstoffencatalogus, kunt u terecht op: grondstoffencatalogus.groningenafvalvrij.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten