Cosis Kunst

Cosis Kunst

Meestal werk ik alleen aan een object van FOUTHOUT. Dan weet ik wat ik doe en waar ik naartoe werk. Af en toe werk ik samen met anderen en dat resulteert in onverwachte gedachtes en zienswijzen die mij ook weer uitdagen. 

Houtsider kunst

Een samenwerking is voor mij soms een les in loslaten en dan ontstaan er mooie dingen. Dingen die je vooraf nooit verwacht had. Zo maakte ik samen met Cosis Kunst een tafel. Cosis Kunst maakt deel uit van WDL Haren (Werken, Dagbesteding, Leren) en zit net als FOUTHOUT in de Biotoop. Kunstenaars met een (verstandelijke) beperking of afstand tot de arbeidsmarkt kunnen onder begeleiding aan de slag in het atelier. Het gemaakte werk wordt ook wel ‘outsider kunst’ genoemd.

Samen puzzelen met Cosis Kunst

Deze tafel is opgebouwd uit allemaal verschillende latjes, van allerlei soorten hout. Ik vroeg de deelnemers van Cosis Kunst om me te helpen met het leggen van de latjes. In samenwerking bepaalden we de kleurschakeling, met een verrassende uitkomst. Voor elke kleurschakeling die ik maak, heb ik namelijk mijn eigen ideeën. Het kleurritme werkt naar mijn mening bijvoorbeeld het best wanneer je afwisselt tussen kleuren.

Toen die zienswijze en mijn normale ‘regels’ binnen dit project onbewust gebroken werden, moest ik mijn eigen overtuiging even loslaten. Een uitdaging voor mij. Bewust loslaten en een andere kijk toelaten brengt mij ook weer op nieuwe ideeën. Zo’n puzzel is dan een win-win-situatie.

Aan tafel

Voor Cosis Kunst is de tafel een ontmoetingsplek waar werken en leren samenkomen en waar gewoon mooie dingen worden gemaakt. Aan tafel begint vaak een gesprek of start de dag. En wat is er leuker dan samenkomen aan je eigen meubel?

Vele handen maken een tafel

FOUTHOUT mag je beschadigen en gebruiken. Het is van hout dat anders toch zou verdwijnen. Steeds meer mensen ontdekken de waarde van echt hout en dat het veel langer meegaat dan prefab meubelen. Een stuk hout dat heeft gegroeid en geleefd, niet een foto die op een stuk spaanplaat is geplakt.

Juist die doorleefdheid maakt hout zo krachtig: dat ribbeltje hier of een snee daar. Heb je zelf oud hout voor FOUTHOUT of ben je op zoek naar een uniek object? Kom langs, dan kijken we wat we ervan kunnen maken!

Meer cases

Van appelboom tot bureau

Soms heeft hout een verhaal dat iedereen aanspreekt. Zo ook bij de tafel gemaakt van hout van een wel heel bekende appelboom, die uit het...

Lees meer

Gereisd hout

Gereisd hout Wat ik maak is voor mij een oneindige bron van plezier. Door de jaren heen heb ik mezelf een eigen werkwijze aangemeten en...

Lees meer