Van appelboom tot bureau

Soms heeft hout een verhaal dat iedereen aanspreekt. Zo ook bij de tafel gemaakt van hout van een wel heel bekende appelboom, die uit het gedicht van Rutger Kopland: Onder de appelboom (1966). Alles wat FOUTHOUT is, komt samen in dit project.

Het verhaal van de appelboom

Gronings appelhout vormt de basis van de tafel die ik mocht maken. Een verrassing dat de echtgenoot van één van de dochters van Rutger Kopland voor haar had bedacht. Overleggen en samenkomen in het geheim, om vervolgens het verzamelde hout uit een garagebox in Groningen-Zuid op te halen. Bijna te mooi om waar te zijn.

Dit project is daarmee wat FOUTHOUT in essentie maakt: hout van dichtbij dat een verhaal vertelt. En dit geval letterlijk, want het gedicht is als gravering ingesneden in de tafel zelf. Epoxy lagen verbinden het hout en een stalen onderstel creëert een sterk contrast met het hout. Van kop tot wortels een sterk staaltje FOUTHOUT.

 

Zeldzaam zacht hout

Voor hard fruithout is appelhout verrassend zacht en broos, waardoor het werken met dit hout precisie en de juiste afwerking vergt. Een klus die vraagt om de stevigheid van staal en epoxy.

Werken met kwetsbaar hout is een uitdaging en niets is zo mooi als wanneer alles op z’n plek valt. Net als in het gedicht moet je aan deze tafel de appelboom bijna kunnen ruiken en voelen. De geur en het gevoel van hout zijn behouden gebleven door het werken met een fijne korrel tijdens het schuren.

Hout dat leeft

Van appelboom tot unieke tafel, klaar om aan te leven, niet ver weg in huis. FOUTHOUT mag je beschadigen en gebruiken. Het is van hout dat anders toch zou verdwijnen. Steeds meer mensen ontdekken de waarde van echt hout en dat het veel langer meegaat dan prefab meubelen. Een stuk hout dat heeft gegroeid en geleefd, niet een foto die op een stuk spaanplaat is geplakt.

Juist die doorleefdheid maakt hout zo krachtig: dat ribbeltje hier of een snee daar. Heb je zelf oud hout voor FOUTHOUT of ben je op zoek naar een uniek object? Kom langs, dan kijken we wat we ervan kunnen maken!

Meer cases

Gereisd hout

Gereisd hout Wat ik maak is voor mij een oneindige bron van plezier. Door de jaren heen heb ik mezelf een eigen werkwijze aangemeten en...

Lees meer

Cosis Kunst

Cosis Kunst Meestal werk ik alleen aan een object van FOUTHOUT. Dan weet ik wat ik doe en waar ik naartoe werk. Af en toe werk ik samen...

Lees meer

Kennismaken?

Bel of WhatsApp

Peter van Eijsden

06 – 46 44 14 03

Stuur Peter gelijk een mailtje

Werkplaats Fouthout

De Biotoop
Kerklaan 30 D
9751 NN Haren

Openingstijden

Op afspraak

Email

peter@fouthout.nl