Gereisd hout

Gereisd hout

Wat ik maak is voor mij een oneindige bron van plezier. Door de jaren heen heb ik mezelf een eigen werkwijze aangemeten en daar ook weer in bijgeschaafd.

De wortels van FOUTHOUT

Het eerste stukje FOUTHOUT is ontstaan vanuit het inzicht dat je van alles aan elkaar kunt plakken om wat nieuws te maken. Het weggooien van hout blijf ik namelijk lastig vinden. Dan vraag ik me liever af wat ik er nog wél mee kan doen. Zo ook in de Biotoop, standplaats van mijn werkplaats. Hier vond ik grote houten balken die zich uitstekend lenen voor hergebruik. De balken kregen een nieuwe bestemming in mijn werkplaats, waar ik mijn werkbanken samenstelde. Het opnieuw gebruiken van oud hout blijft altijd puzzelen. Welk hout past bij elkaar of wat vloekt juist? Als het niet werkt, dan werkt het niet. Die puzzel van loslaten heb ik mezelf aangeleerd.

Hout met een verhaal

Soms is de puzzel leggen voor mijzelf ook een uitdaging. Vooral bij hout met herinneringen.

Hoe ver kan je gaan? Het vergt soms best wat lef om iets nieuws te maken van hout met een persoonlijk verhaal. Zo werd ik gevraagd om van houten meubels vanuit landen over de hele wereld een aantal unieke objecten samen te stellen. Kasten en bedden als souvenirs van verre reizen konden namelijk niet allemaal mee naar de volgende woning van de opdrachtgever. Hout dat al werkt aan stukken zagen vond ik best pittig. Meestal breng ik hout juist bij elkaar. Uiteindelijk lukt het altijd. In dit geval met als resultaat vijf salontafels. Eén voor de bereisde eigenaren en de rest om verder te reizen naar nieuwe eigenaren. Geweldig als de cirkel zo weer rond wordt.

Souvenirs uit verre landen

Geleefd en gebruikt hout van meubels van andere continenten, samengebracht in een onvergetelijke tafel. Dit hout heeft ver gereisd en meegemaakt. Het kan dus wel wat hebben. Steeds meer mensen ontdekken de waarde van echt hout en dat het veel langer meegaat dan prefab meubelen. Een stuk hout dat heeft gegroeid en geleefd, niet een foto die op een stuk spaanplaat is geplakt. Juist die doorleefdheid maakt hout zo krachtig: dat ribbeltje hier of een snee daar. Heb je zelf oud hout voor FOUTHOUT of ben je op zoek naar een uniek object? Kom langs, dan kijken we wat we ervan kunnen maken!

Meer cases

Van appelboom tot bureau

Soms heeft hout een verhaal dat iedereen aanspreekt. Zo ook bij de tafel gemaakt van hout van een wel heel bekende appelboom, die uit het...

Lees meer

Cosis Kunst

Cosis Kunst Meestal werk ik alleen aan een object van FOUTHOUT. Dan weet ik wat ik doe en waar ik naartoe werk. Af en toe werk ik samen...

Lees meer

Kennismaken?

Bel of WhatsApp

Peter van Eijsden

06 – 46 44 14 03

Stuur Peter gelijk een mailtje

Werkplaats Fouthout

De Biotoop
Kerklaan 30 D
9751 NN Haren

Openingstijden

Op afspraak

Email

peter@fouthout.nl