De week van het afval over FOUTHOUT

“Ik hou van schimmels en gezwellen.”

“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.”

“Na dat faillissement moest ik op zoek naar een goedkope manier om opnieuw te beginnen. Dit bracht me bij het recyclen van bestaande houten meubels en planken. Niet alleen zag ik hierdoor al snel hoe veel er eigenlijk wordt weggegooid, maar ook hoeveel er nog wél mogelijk is,” vertelt Peter. Dit wordt ook wel urban mining genoemd: het herwinnen van afgedankt restmateriaal en het terugvinden van oude waardevolle voorwerpen uit slooppanden, containers en bossen.


Nieuw leven
Peter maakt bijzondere objecten en meubels van bijzonder hout: “Hoe massiever, hoe beter. Ook al is dit hout vaak zwaar, log en bewerkelijk. ‘Fout hout’ bestaat in mijn ogen niet. Van gebruikte kerkbanken tot een oude vloer, van boomstam tot uit de mode geraakte tafel. “Door te schuren en polijsten zie je alle verkleuringen, lijnen en noesten. En door bepaalde schimmels en gezwellen heb je soms prachtige, unieke oppervlakten. Daar hou ik van. Hierdoor geeft het materiaal en de geschiedenis altijd een eigen karakter aan de objecten die ik maak. Creatief hergebruiken betekent nieuw leven blazen in een oud verhaal. Wanneer het materiaal samenkomt met het verhaal van de nieuwe eigenaar, ontstaat een uniek object.”

Duurzaamheid
“We kunnen er niet meer om heen: de planeet is op, maar we blijven haar maar uitputten. Ik ben ervan overtuigd dat we geen bomen meer hoeven te kappen, om alsnog huizen te kunnen maken, te bouwen en (her)gebruiken. Daarvoor is er écht nu al genoeg hout beschikbaar. Helaas zit dat nog niet genoeg in onze mindset, al is duurzaamheid nu wel een hot item. Maar er wordt nog teveel weggegooid of verbrand”, aldus Peter. Hij wil mensen inspireren om wat meer na te denken over de aanschaf van ‘iets nieuws’. “Stel kritische vragen: heb je het nodig? Kun je iets hergebruiken, leuk opknappen of als het stuk is laten repareren, voordat je het weggooit? Eventueel bepaalde onderdelen hergebruiken voor iets anders of doorgeven aan een ander? Door bewustere keuzes te maken, kunnen we met elkaar de afvalstapel verkleinen. Wat voor de één rommel is, is voor de ander rijkdom.”

Niks verloren
Peter streeft ernaar om nagenoeg niks van zijn materiaal verloren te laten gaan: “Van resthout wat ik overhoud, maak ik tafelbladen of snijplanken. Het overgebleven zaagsel gaat naar kippen, konijnen en visrokerijen. Ook de afwerking met lak of olie zoek ik zoveel mogelijk in giften en overblijfselen, zoals afgedankte blikken van particulieren of de gemeente. Zogenaamd onverkoopbare blikken met bijvoorbeeld een deukje bij de groothandel, kan ik prima gebruiken.”

Onlangs deed Peter mee aan het project ‘Hout van Hier’, vanuit de gemeente. Hierbij werd een grote hoeveelheid onbewerkt, recent gekapt hout gratis beschikbaar gesteld aan geïnteresseerde ondernemers, instellingen en particulieren uit Groningen. “Je moest hiervoor wel een plan indienen”, vertelt Peter. “Mijn idee was om samen met leerlingen met afstand tot de arbeidsmarkt, waar ik vaker mee werk, mooie objecten te maken waar de omgeving ook bij gebaat is. Zoals een picknickbank van het gekapte hout van een boom, die daarvoor nog op diezelfde plek stond. Op die manier kan oud materiaal een nieuw leven krijgen, kunnen mensen er van leren en met elkaar worden verbonden. Wat voor de één niet meer van waarde is, kan het voor de ander, eventueel in aangepaste vorm, wel weer zijn. Zo verkleinen we samen de afvalstapel: hoeveel mooier wil je het hebben?”, lacht Peter, terwijl hij de zaagmachine weer aan zet. Klaar om afgedankt houten ‘afval’ nieuw leven in te blazen.

Gerelateerde nieuwsberichten